• Technikum Nr 4
    Technikum Nr 4
  • IV LO
    IV LO
 


Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik budownictwa jest przygotowanie absolwenta do prowadzenia robót budowlanych, opracowywania dokumentacji budowlanej, kierowania zespołami (przy wznoszeniu budowli), sporządzania obmiarów i kosztorysów,
przygotowywania dokumentacji przetargowej, sprawowania nadzoru budowlanego. Przygotowanie zawodowe technika budownictwa pozwala na podjęcie pracy w przedsiębiorstwach budowlanych, w wytwórniach prefabrykatów, laboratoriach, w państwowym nadzorze budowlanym, w administracjach budynków, w biurach projektów jako asystent projektanta, a po nabyciu odpowiedniego stażu pracy umożliwia uzyskanie uprawnień budowlanych w specjalności konstrukcyjno – budowlanej, jak również prowadzenie własnej firmy budowlanej.

Czytaj więcej: Technik budownictwa

 

Wybierając naukę w zawodzie technik hotelarstwa zdobędziesz umiejętności w zakresie organizacji pracy w zakładzie hotelarskim, usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta, a także nauczysz się jak organizować i obsługiwać usługi turystyczno-rekreacyjne, kongresy, targi, itp.
Nasi uczniowie uczestniczą zarówno w zajęciach teoretycznych jak i praktycznych, a także aktywnie biorą udział w wycieczkach programowych i rekreacyjnych do różnych obiektów noclegowych, centrów SPA, itp. Uczniowie mają możliwość odbycia praktyk w renomowanych hotelach oraz uczestniczyć w warsztatach barmańskich, kelnerskich, turystycznych oraz w warsztatach wizażu.
Zdobywając zawód technik hotelarstwa możesz znaleźć zatrudnienie w zakładach hotelarskich i uzdrowiskowych, schroniskach oraz ośrodkach wypoczynkowych. Możesz również pracować w administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi, bądź też prowadzić własną działalność gospodarczą.

Czytaj więcej: Technik hotelarstwa

 
Zawód ten w sposób profesjonalny pozwoli fachowo i merytorycznie przygotować młodzież do wykonywania prac, zarówno w kuchni na stanowisku kucharza, jak i doradcy żywieniowego potrafiącego zaplanować, opracować i wdrożyć dietę oraz kelnera obsługującego właściwie i rzetelnie gości. Wybierając naukę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, nauczysz się, jak organizować i nadzorować pracą podległego personelu w zakresie obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych. Zdobędziesz również umiejętności obsługiwania konsumentów i organizowania pracy w zakładach żywienia zbiorowego takich jak restauracje, stołówki, bary, a także wiedzę z zakresu technologii produkcji żywności. Absolwent szkoły zostanie przygotowany do: oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania; sporządzania oraz wydawania potraw, planowania i oceny żywienia, organizowania produkcji gastronomicznej, planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Czytaj więcej: Technik żywienia i usług gastronomicznych

Nasi partnerzy


 

politechnika atlas  prefbet rockwool gromada1 belfort1 Pwsiip  mt_ignore: