W dniu 16 marca 2016r. odbyły się, już po raz trzeci w naszej szkole, warsztaty gastronomiczne prowadzone przez znanego kucharza Marcina Budynka. Zajęcia te były o tyle wyjątkowe iż odbyły się w części gastronomicznej tzw. „Domu Pastora”, gdzie mieści się obecnie Centrum Aktywności Turystycznej i Kulturalnej miasta Łomży. Hasłem przewodnim warsztatów było „Polskie mięso – wybieram wieprzowinę”. Zajęcia rozpoczęły się prelekcją oraz pokazem rozbioru półtuszy wieprzowej jak również zastosowania poszczególnych elementów gastronomicznych w technologii. W tej części uczestniczyli uczniowie z klas 1 TŻiUG, 2 TŻiUG, 3 TŻiUG i 2 Kucharz. Następnie dwie 10 osobowe grupy uczniów z klas 1 TŻiUG, 2 TŻiUG i 2 Kucharz uczestniczyły w warsztatach przygotowujących
potrawy z polskiej wieprzowiny, po których na zakończenie odbyła się prezentacja i ocena organoleptyczna.
Tego typu zajęcia to wielkie wydarzenie i przeżycie dla uczniów naszej szkoły, nie tylko ze względu na możliwość spotkania z tak znanym kucharzem, ale przede wszystkim dlatego iż daje to wspaniałą szansę na zdobycie nowych doświadczeń i umiejętności. Uczniowie uzyskali certyfikat Akademii Marcina Budynka. Gratulujemy i czekamy na kolejną edycję tych zajęć.