W dniach 15-19.10.2018 r. już po raz czwarty została przeprowadzona w naszej szkole ogólnopolska akcja „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”. W ramach akcji na lekcjach przedmiotów zawodowych uczniowie brali udział w pogadankach, których tematem był zdrowy styl życia. Uczniowie przygotowali także materiały, które wykorzystali do zaprezentowania edukacyjnych gazetek, zarówno w pracowni gastronomicznej jak i na korytarzu szkolnym.
Kulminacyjnym punktem akcji był dzień 17.10.2018r. kiedy to zaproszona klasa trzecia Gimnazjum przy Szkole Podstawowej Nr 1 w Łomży, uczestniczyła w pokazie produkcji i wypieku zdrowego chleba na zakwasie. Z okazji obchodów 600-lecia Łomży „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia” został połączony z warsztatami gastronomicznymi - „Średniowieczna biesiada”. W tym dniu młodzież, dzieci oraz uczniowie i pracownicy naszej szkoły, uczestniczyli także w prezentacji stoisk związanych z surowcami wykorzystywanymi do wypieku chleba oraz brali udział w ocenie organoleptycznej świeżo wypieczonego pieczywa.
Akcja ta cieszy się zawsze w naszej szkole dużą popularnością. Zarówno uczniowie klas żywieniowych jak i innych klas naszej szkoły mają okazję zapoznać się z zasadami racjonalnego odżywiania oraz zaletami żywieniowymi chleba na zakwasie.
Organizatorem głównym akcji była pani Edyta Trzaska a osobami współpracującymi byli: pani Ewa Bogulas, pani Katarzyna Więsak i pani Bogusława Romanowska.