Dnia 21.04.2018 r. odbyło się podsumowanie I etapu projektu „Wiedza w Praktyce – zagraniczne staże” oraz wręczenie uczestnikom projektu Certyfikatów Europass - dokumentów potwierdzających wiedzę i kwalifikacje nabyte w innym kraju europejskim oraz stanowiących przepustkę do polskich i europejskich rynków pracy. W ramach projektu grupa 25 uczniów naszej szkoły z klas II i III o profilach kształcenia: technik żywienia, technik hotelarstwa i technik budownictwa wyjechała na Litwę do Kłajpedy, gdzie w okresie 01-19.05.2017 r. odbywała trzytygodniowe staże w litewskich przedsiębiorstwach w branżach spójnych z obranym przez siebie profilem kształcenia.
W pierwszej części spotkania uczestnicy projektu podzielili się swoimi spostrzeżeniami i wrażeniami z wyjazdu na Litwę. Stwierdzili, że międzynarodowe doświadczenie zawodowe pozwoliło im zwiększyć poczucie pewności siebie i nabrać zaufania do własnych umiejętności. Zwiększyło również świadomość potrzeby dalszej edukacji i rozwoju. Niektórzy z uczniów otrzymali listy rekomendacyjne dla przyszłych pracodawców, co na pewno w przyszłości zwiększy ich szansę na zatrudnienie w wybranym przez siebie zawodzie.
W drugiej części spotkania głos zabrali: koordynator projektu - pani Marta Zieńczuk oraz kierownik kształcenia praktycznego - pan Kazimierz Duda. Obydwoje zgodnie podkreślili, że zdobywanie nowych, międzynarodowych doświadczeń zawodowych, wzbogacanie świadomości branżowej, oraz poznawanie nowoczesnych technologii daje uczniom szansę na lepszy start.
Następnie Dyrektor Ośrodka Szkoleniowo – Badawczego Protinus w Białymstoku oraz Dyrektor Naszej Szkoły Artur Ciborowski wręczyli uczestnikom Projektu Certyfikaty Europass.
Na zakończenie wszyscy zostali poczęstowani przysmakiem kuchni litewskiej, tzn. „kibinami”, czyli pieczonymi pierogami krucho-drożdżowymi z różnymi nadzieniami. Potrawa została przygotowana przez uczestników Projektu z branży żywieniowej.
Hanna Bukowska