Aromatyczne potrawy z polskiego drobiu z dodatkiem świeżych ziół, przypraw i warzyw, przygotowane podczas wyjątkowych warsztatów ze znanym szefem kuchni Marcinem Budynkiem, serwowali w miniony piątek 25 marca 2022r. uczniowie z kierunku technik żywienia w naszym Zespole.
Warsztaty kulinarne odbyły się w szkole w ramach projektu „Stawiam na Drób” w całości sfinansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Pomysłodawcą i koordynatorem projektu jest Związek Polskie Mięso. Projekt ma na celu objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa drobiowego oraz prowadzenie instruktarzy z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa, i jest merytorycznie wspierany przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka.
Specjalnością mistrza kucharskiego Marcina Budynka jest kuchnia polska w nowatorskim wydaniu, do której wykorzystuje regionalne produkty i czerpie inspiracje z bogactwa natury. W przeszłości był gospodarzem kuchni w programach takich jak „Przepis dnia”, „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na Śniadanie”, pracował jako szef kuchni w znanych restauracjach. Jest współautorem wielu książek kulinarnych oraz jurorem konkursów kulinarnych. Otrzymał wyróżnienie Hermes za Osobowość Kulinarną Roku 2012 Poradnika Restauratora.
Warsztaty dla uczniów technikum żywienia rozpoczęły się w auli częścią teoretyczną, podczas której Marcin Budynek przedstawił m.in. wybrane rasy drobiu hodowane w Polsce oraz profesjonalny rozbiór tuszki drobiowej. O walorach odżywczych drobiu opowiedziała dietetyk Judyta Szymkowiak. Następnie uczniowie uczestniczyli w praktycznej części warsztatów, której program obejmował nowoczesne metody obróbki drobiu, marynowanie drobiu, kompozycje smakowe i aranżację potraw. Szkoła napełniła się aromatem potraw z drobiu przygotowywanych przez uczniów pod okiem szefa kuchni Marcina Budynka w nowoczesnej szkolnej pracowni gastronomicznej. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z dumą prezentowali swoje dania – oryginalnie skomponowane i podane, zgodnie ze wskazówkami mistrza.
W minionych latach uczniowie naszej szkoły już kilkukrotnie mieli okazję uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez Marcina Budynka, a tym samym czerpać z jego bogatego doświadczenia i wiedzy kulinarnej. Czekamy z niecierpliwością na kolejne takie warsztaty!
W przygotowaniach do realizacji warsztatów uczestniczyli: Dorota Miarka, Edyta Trzaska, Ewa Bogulas, Małgorzata Bukowska, Magdalena Kuczewska, Katarzyna Wiesak, Bogusława Romanowska, Kamil Galanek, Piotr Trzaska i Kazimierz Duda.