W dniu 31.05.2023r. odbyły się w naszej szkole Warsztaty Kulinarne, w których uczestniczyli uczniowie Szkoły Podstawowej w Kątach. Warsztaty te zostały przeprowadzone, w ramach projektu „ŁOMŻA – MIASTO, W KTÓRYM ŻYJĘ I PRACUJĘ”, finansowanego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego. Warsztaty zostały przygotowane przez panią Edytę Trzaskę i panią Ewę Bogulas.
Opiekunami uczniów byli: pani Ewa Siwik /pedagog/ oraz pan Cezary Obrycki /nauczyciel/.
Warsztaty obejmowały:
- uczestniczenie uczniów w przygotowywaniu potraw,
- ocenę organoleptyczną potraw,
- omówienie przeprowadzonych zajęć,
- poczęstunek przygotowany dla uczniów szkoły podstawowej.
Młodzież uczestniczyła także w spotkaniu z nauczycielami naszej szkoły /ekspertami/, którzy przedstawiali poszczególne kierunki kształcenia zawodowego.
- pani Edyta Trzaska i Ewa Bogulas – promujące kierunek żywieniowy,
- pani Katarzyna Więsak – promująca kierunek hotelarski,
- pani Alicja Modzelewska– promująca kierunki budowlane,
- pani Jolanta Grabowska – doradca zawodowy.
Na zakończenie spotkania uczniowie otrzymali materiały reklamowe dotyczące kształcenia zawodowego proponowanego przez naszą szkołę.
Uczniowie szkoły podstawowej mogli bezpośrednio uczestniczyć w przygotowywaniu potraw przy wsparciu uczniów klasy 3TŻiUG oraz pod okiem nauczycieli. Było bardzo pracowicie, ale także bardzo wesoło.