Czytaj więcej: Zawód technika hotelarstwa kluczem do Twoich marzeńW naszym technikum hotelarskim uczniowie zdobywają szeroki zakres umiejętności praktycznych, które przygotowują ich do pracy w różnych działach hotelowych takich jak recepcja, gastronomia, służba pięter oraz dział Spa & Wellness.
W ramach działu Gastronomii uczniowie:
    • Przygotowują i serwują różne rodzaje śniadań, takie jak klasyczne śniadania kontynentalne, wiedeńskie,
      angielskie, amerykańskie oraz bufety śniadaniowe. Zajęcia obejmują naukę zarówno technik kulinarnych,
      jak i estetycznego podawania dań.
    • Zapoznają się z zasadami przygotowania różnych rodzajów kaw i herbat, ucząc się rozpoznawania ich
      rodzajów oraz metod parzenia, a także jak podać je zgodnie z wysokimi standardami hotelowymi.
    • Poznają tajniki przygotowania popularnych koktajli bezalkoholowych, ucząc się technik miksowania
      napojów oraz dekorowania drinków, co stanowi istotną część oferty gastronomicznej w hotelach. 

Czytaj więcej: Zawód technika hotelarstwa kluczem do Twoich marzeń

Czytaj więcej: Kasa fiskalna w hotelowej recepcji i restauracjiW klasie 2 i 3 technik hotelarstwa w ramach warsztatów branżowych przeprowadzono zajęcia z obsługi kasy fiskalnej. Podstawowym celem było zapoznanie uczniów z procesem rejestrowania transakcji sprzedaży towarów i usług hotelowych, takich jak: nocleg, wyżywienie oraz dodatkowe usługi hotelarskie.
Omówiono podstawowe zasady obsługi kasy fiskalnej, które są niezbędne w codziennej pracy w recepcji hotelowej i restauracji.
Warsztaty zakończyły się symulacją pełnego procesu rozliczenia pobytu gościa przez wystawienie paragonów, aż po finalne rozliczenie płatności. Dzięki tym zajęciom uczniowie zyskali umiejętności, które będą niezbędne w ich przyszłej pracy zawodowej, zwłaszcza w kontekście efektywnej obsługi kas fiskalnych i prawidłowego rozliczania usług hotelowych.

Czytaj więcej: Kasa fiskalna w hotelowej recepcji i restauracji

Czytaj więcej: Klasy hotelarskie na konferencji – „Etyka w biznesie”W dniu 11 października 2024r. uczniowie klasy 2AH i 5AH pod opieką pani Katarzyny Więsak i pani Bogusławy Romanowskiej, uczestniczyli w konferencji „Etyka w biznesie”. Organizatorem i pomysłodawcą konferencji była pani dr Maria Konopka, wykładowca na Uczelni Jańskiego w Łomży. Gośćmi byli przedstawiciele władz miasta Łomża, przedsiębiorcy, przedstawiciele różnych zawodów oraz uczniowie z ZSTiO Nr 4 oraz z ZSEiO Nr 6 w Łomży.
Program obejmował szereg wykładów przygotowanych i przeprowadzonych przez znamienitych gości:
    •  Ks. dr hab. Piotr Kulbacki, rektor Uczelni Jańskiego,
    • Dr Maria Bauchrowicz-Tocka, Uniwersytet w Białymstoku,
    • Dr Jacek Szymański, artysta operowy, Akademia Łomżyńska,
    • Dr Antoni Chojnowski, przewodniczący Rady Naczelnej Spółki Prefbet Śniadowo,
    • Dr Maria Konopka, Uczelnia Jańskiego w Łomży,
    • Janusz Cholewicki, członek Zarzadu Sp. z o.o. „Negresko”

Czytaj więcej: Klasy hotelarskie na konferencji – „Etyka w biznesie”

Nasi partnerzy


 

politechnika atlas  prefbet rockwool gromada1 belfort1 Pwsiip  mt_ignore:
To Top